Ο Chef Βασίλης Λεωνίδου επέστρεψε στην Κρήτη, στον τόπο από όπου ξεκίνησε τα πρώτα μαγειρικά του βήματα και μιλάει για την Κρητική κουζίνα.

 Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την μαγειρική;

Η αλήθεια είναι πως η πρώτη μου επαφή  με την μαγειρική ήταν εντελώς αναγκαστική γιατί έπρεπε να μαγειρεύω στο σπίτι από μικρή ηλικία. Αργότερα εξελίχτηκε σε κάτι που με γέμιζε αγάπη και δημιουργία γι’ αυτό αποφάσισα να το κάνω επάγγελμα. 

Ποιά κουζίνα γράφει πάνω το όνομα σου και έχει κερδίσει το ενδιαφέρον σου;

Το ενδιαφέρον μου έχει κερδίσει η κρητική, λόγω της τεράστιας ποικιλίας σε προϊόντα, συνταγές και ενδημικά προϊόντα. Σίγουρα δεν φέρει το όνομα μου πάνω ακόμα, γιατί υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι από την Κρήτη που έχουν κάνει τρομερή προσπάθεια για την κρητική κουζίνα. Ελπίζω στο μέλλον να τα καταφέρω.

Στη μαγειρική, πιστεύεις ότι η επιτυχία βρίσκεται στην γνώση ή στην φαντασία;

Κατά ένα μικρό ποσοστό θα έλεγα στη φαντασία αλλά κυρίως στη γνώση. Δεν υπάρχει πλέον παρθενογένεση στη μαγειρική, οπότε είναι ανακυκλωμένες γνώσεις, χρήση διαφορετικών τεχνικών μαγειρικής  κ σαφώς ταλέντο. Θεωρώ πως οι chef θα πρέπει να στηρίζονται πρώτα στη γνώση και να δημιουργούν εν συνεχεία  με την φαντασία.

Εδώ και ένα χρόνο είσαι στην Κρήτη.

Ευλογημένος τόπος, ευλογημένοι άνθρωποι. Θεωρώ μεγάλη τύχη  να σου δίνεται η ευκαιρία να εργαστείς και να συμμετέχεις στην ανάδειξη μιας  τοπικής κουζίνας, όπως η κρητική. Τα πρώτα μου βήματα ως επαγγελματίας μάγειρας τα έκανα εδώ και τελικά μετά από αρκετό καιρό, επέστρεψα. Αγαπώ το νησί και πέρα από την επαγγελματική μου εξέλιξη η Κρήτη μου δίνει και ένα καλό βιοτικό επίπεδο.

Ποια η σχέση σου με την Κρητική Κουζίνα και τις πρώτες ύλες της;

Πάντα χρησιμοποιούσα κρητικά προϊόντα παρόλο που εργαζόμουν σε άλλα μέρη, οπότε επιστρέφοντας εδώ άρχισα πλέον να ζω το παραγωγικό κομμάτι από κοντά. Πιστεύω πως τα προϊόντα της Κρήτης είναι αυτά που δίνουν την ουσία στη κρητική κουζίνα και την κατατάσσουν τόσο υψηλά στις κουζίνες του κόσμου.

Πως  φτάνεις  στη μέγιστη δυνατή γεύση σε ένα πιάτο, ποιοι παράγοντες συντελούν σε αυτό;

Χρησιμοποιώντας πάντα τις καλύτερες πρώτες ύλες σε συνδυασμό με σωστές τεχνικές και έχοντας ως γνώμονα πως η συνταγή θα αναδείξει το προϊόν και όχι να το κακοποιήσει.

Πες μας ένα αγαπημένο σου προϊόν.

Ένα από τα αγαπημένα μου είναι  το ελαιόλαδο για αυτό και αποφάσισα να το ανακαλύψω όσο περισσότερο μπορώ. Παρακολούθησα πολλά σεμινάρια και  πλέον έχω πιστοποιηθεί σαν δοκιμαστής ελαιόλαδου. Σε κάθε εστιατόριο που συνεργάζομαι διατηρώ  μια ανοιχτή μπάρα φρέσκων  ελαιόλαδων με πάνω από 45 ανοιχτά λάδια από την Κρήτη την Ελλάδα και το εξωτερικό προς γευστική δοκιμή των πελατών. Το ελαιόλαδο είναι ότι πιο πλούσιο και θρεπτικό συστατικό για την διατροφή μας και εξίσου σημαντικό για την οικονομία του νησιού μας καθώς εξάγεται ένα μεγάλο ποσοστό σε άλλες χώρες.

Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στα κρητικά γαστρονομικά δρώμενα, τι θα ήταν αυτό;

Μέσα από δράσεις θα φρόντιζα να ενημερωθούν οι επαγγελματίες αλλά και κυρίως οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχείων να αλλάξουν κάποια βασικά. Για παράδειγμα είναι πολλές οι επιχειρήσεις εστίασης που ΔΕΝ σερβίρουν φρεσκομαγειρεμένο φαγητό ή δεν δίνουν στην καλύτερη τους μορφή τα κρητικά προϊόντα με τρανό παράδειγμα τα ελαιόλαδα στις ταβέρνες που στέκουν στον ήλιο για εβδομάδες.. 

Για να αυξήσει τον γαστρονομικό τουρισμό η Κρήτη πρέπει να επενδύσουμε ακόμα πιο πολύ στο «καθαρό» φαγητό και εννοώ παραδοσιακές συνταγές και αγνά προϊόντα.