"Ο Γιώργος Μακρής, υπέρμαχος της Κρητικής Δημιουργικής Κουζίνας υποστηρίζει «Αυτό που προσπαθώ στα πιάτα μου είναι να αναδείξω την σαφήνεια και διαύγεια των πρώτων υλών και να τα συνδυάσω αρμονικά με την μοναδικότητα των βοτάνων και των αρωμάτων της Κρήτης»!

Ποια είναι η άποψή σας όσον αφορά την Κρητική κουζίνα και την Κρητική Διατροφή;

H Κρητική Διατροφή έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα και μας δείχνει το δρόμο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξίας.    Όσπρια, χόρτα, λαχανικά, δημητριακά, μέλι, κρασί, βότανα και φυσικά η χρήση ελαιολάδου έχουν «σφραγίσει» την Κρητική διατροφή από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Σταδιακά  η Κρητική Κουζίνα  τη θέση που της αρμόζει στα διεθνή γαστρονομικά πάνελ μια που πρόκειται για μια κουζίνα απλή με πολύ καλές πρώτες ύλες που υποστηρίζει τον υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι μια κουζίνα που μπορεί να υιοθετηθεί εύκολα από όλες τις ηλικιακές ομάδες και περιλαμβάνει εύκολες κι εύγευστες παρασκευές.

Ποια είναι η άποψή σας για το μέλλον της Κρητικής κουζίνας;

Σήμερα η Κρητική Διατροφή είναι παγκοσμίως γνωστή. Η κρητική κουζίνα μπορεί να καταστεί πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού μας και γι’αυτό άλλωστε γίνεται  και συντονισμένη προσπάθεια ένταξης του κρητικού πρωινού στα ξενοδοχεία και προσπάθειες να αναδειχθεί όσο περισσότερο γίνεται. Οι τουρίστες  έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρητικά προϊόντα, τα οποία είναι πολύ καλής ποιότητας έτσι ώστε να τα προτιμούν, να τα αναγνωρίζουν και να τα επιλέγουν όπου κι αν τα συναντήσουν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και στην προώθηση των κρητικών προϊόντων στο εξωτερικό με εύλογα οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη και τον τουρισμό.

Ποιο είναι το όραμά σας ως Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης σχετικά με το γαστρονομικό κλάδο;

Ο ρόλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης είναι  πρωτίστως πολιτιστικός, επιμορφωτικός και εκπαιδευτικός. Ως Πρόεδρος της Λέσχης κι εκφράζοντας  και  το Διοικητικό Συμβούλιο, αυτόν τον ρόλο θα θέλαμε να συνεχίσουμε και να εξελίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο και με όλα τα μέσα. Σκοπός μας πάντα είναι να αναδείξουμε το επάγγελμά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την τοπική μας κουζίνα και προϊόντα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες επιμόρφωσης με σεμινάρια κι εκδηλώσεις για όσους αγαπούν τη μαγειρική, να φέρουμε κοντά στη Λέσχη νέα μέλη και παιδιά με όρεξη και δημιουργική φαντασία ώστε να προχωρήσουμε «ένα βήμα παρακάτω» σύμφωνα με το τί επιτάσσει η σύγχρονη εποχή.

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την κρητική κουζίνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να την κάνουμε ευρέως γνωστή και να συσπειρώσουμε γύρω μας όλους όσους αγαπούν το επάγγελμα αυτό ή και τη μαγειρική γενικότερα. Θεωρώ ότι η μαγειρική μας αφορά όλους και ειδικά εμάς που ως ελληνικός λαός την έχουμε πάντα σε υψηλές προτιμήσεις.

Πώς βλέπετε την πρωτοβουλία για την ύπαρξη της  ηλεκτρονικής γαστρονομικής εφημερίδας «Cretan Food News»;

Θεωρώ πολύ θετικό να υπάρχει η συγκεκριμένη εφημερίδα καθώς θα συμβάλει στην αναβάθμιση του επαγγέλματός μας, στην ενημέρωση και στην προώθηση  θεμάτων που αφορούν τον κλάδο μας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχηθώ τα καλύτερα και πάντα να υπάρχουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που κάνουν το επάγγελμά μας γνωστό και διαφημίζουν την κουζίνα μας, τα τοπικά προϊόντα μας, ενημερώνουν για τις εξελίξεις του επαγγέλματός μας και γενικά συμβάλουν με τον τρόπο τους στο να γίνονται διάφορα θέματα ευρέως γνωστά σε όλους όσους αγαπούν την μαγειρική και όχι μόνο.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Γιώργος  Μακρής Γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1977 στα Χανιά, είναι παντρεμένος και έχει ένα γιό.  Φοίτησε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου όπου και αποφοίτησε το 1999. Σταθμοί στην επαγγελματική του καριέρα πολλοί. Μερικοί απ’αυτούς: GrandHotel, Καζίνο Ρόδου, Catering Μοντέρνο , AsterionHotel.

Σε ηλικία 30 ετών ξεκίνησε να μοιράζεται τις γνώσεις του με φερέλπιδες Σεφ, διδάσκοντας ως τακτικός καθηγητής στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, στα Δημόσια ΙΕΚ ΧΑΝΙΩΝ και στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΧΑΝΙΩΝ. Σήμερα είναι καθηγητής σε ιδιωτική σχολή Μαγειρικής Τέχνης στα Χανιά.

Στο ρόλο του καθηγητή ο ίδιος δίνει μεγάλη βαρύτητα «Ένας καθηγητής που σέβεται τους μαθητές του θα πρέπει να αφιερώνει χρόνο σε προσωπικό διάβασμα και να παρακολουθεί διαρκώς τις νέες τάσεις στο επάγγελμα».

Υπέρμαχος της Κρητικής Δημιουργικής Κουζίνας

«Αυτό που προσπαθώ στα πιάτα μου είναι να αναδείξω την σαφήνεια και διαύγεια των πρώτων υλών και να τα συνδυάσω αρμονικά με την μοναδικότητα των βοτάνων και των αρωμάτων της Κρήτης».

Σήμερα εργάζεται σαν ExecutiveChef στα ξενοδοχεία GaliniSeaView, GaliniBeach&Eden