Η Κρήτη μπορεί να γίνει γαστρονομικός προορισμός και θα πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους. Θα πρέπει όμως να βοηθήσουν και όλοι οι φορείς του κράτους. Διαθέτουμε πλούσια παραγωγή προϊόντων ,φιλοξενία ,κουλτούρα, αξιοθέατα, και τις καλύτερες γεύσεις στον κόσμο. Η Κρήτη είναι ευλογημένος τόπος , διότι είναι το εξοχικό του Θεούλη μας!!!

Γεννήθηκε το 1951 στο Μεραμπέλο του Αγίου Νικολάου Κρήτης , όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Από μικρός είχε αρχίσει να σκέφτεται την ενασχόληση του με το επάγγελμα της Μαγειρικής τέχνης μιας και πατέρας του ο Μηνάς, Chef στο επάγγελμα (πρώτος Chef στο Ιδαίον στο Ρέθυμνο) και η μητέρα του Ειρήνη εργαζόμενη στο χώρο του τουρισμού. Η πρώτη του γνωριμία με το επάγγελμα έρχεται το 1965 μετά από προτροπή του πατέρα του και αρχίζει να εργάζεται στο Hotel Minos Beach. To 1966 βρέθηκε να εργάζεται στο ζαχαροπλαστείο του Κιούλμπαλη στο Ηράκλειο μιας και η οικογένειά του μετακόμισε. Στην συνέχεια άρχισε να εργάζεται σε πολλά ξενοδοχεία στην Κρήτη, (με μια στάση λόγω της επιστράτευσης το 1974) Kreta Beach,Atlantis, Korali ,Kreta Maris, Apollonia.Τα τελευταία 15 χρόνια εργάστηκε στο Hotel Vantaris. Έχει εργαστεί σε κρουαζιερόπλοια όπου έτυχε και στις εχθροπραξίες Ιράν, Ιράκ. Σε μια τυχαία επίσκεψη του στην Δανία το 1982 έως 1987 εργάστηκε και γνώρισε τον Serge και τον Philippe, δύο εξαίρετους Γάλλους συναδέλφους. Εξαίρετο μέλος της ΛΑΚ, (Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης) με μεγάλη προσφορά στα δρώμενα .Έχει 2 γιούς ο ένας Γιατρός στο επάγγελμα και ο άλλος τεχνικός στον ΟΤΕ, και απολαμβάνει σαν Παππούς την εγγονή του.

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας, έναν εξαίρετο φίλο και συνάδελφο, τον Chef Κώστα Δατσέρη. Αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή στην σελίδα μας foo-edu.eu να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας ,θα ήθελα να σας ρωτήσω.Πoιό ήταν το ερέθισμα να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Αυτός που με βοήθησε και με έκανε να αγαπήσω το επάγγελμα ήταν ο πατέρας μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω όμως και στον Μέγα Διονύση Στάβαρη. Ένας άνθρωπος για μένα ορόσημο στην μαγειρική τέχνη.

Δύσκολο επάγγελμα η μαγειρική;

Εάν το κάνεις με αγάπη και μεράκι δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης;

Ναι είμαι στην λέσχη πάρα πολλά χρόνια. Γίνεται σοβαρή δουλειά από τον πρόεδρό μας Τάσο Παπαδάκη. Η λέσχη δρα με πολλά σεμινάρια εκδηλώσεις, βοηθά στην τοπική κοινωνία και αναδεικνύει τον πλούτο του νησιού. Μέσω της λέσχης έχω γνωρίσει αρκετούς αξιόλογους συναδέλφους ,εντός και εκτός συνόρων με ανταλλαγή απόψεων και γεύσεων και την κουλτούρα του κάθε τόπου.
Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας;

Ένας σωστός μάγειρας θα πρέπει να είναι ήρεμος, συνεργάσιμος ,να ακούει, να μαθαίνει και να παρακολουθεί τις εξελίξεις της μαγειρικής τέχνης.

Η Μαγειρική έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια;

Η μαγειρική για μένα είναι οι βάσεις. Από εκεί ξεκινά το επάγγελμα μας. Ναι σίγουρα υπάρχουν αλλαγές όπως, οι συνθήκες εργασίας, καλύτερα μηχανήματα, τεχνικές ,πάντα προς το καλύτερο.

Η τηλεόραση έχει βοηθήσει στο επάγγελμα μας;

Και βέβαια έχει βοηθήσει αρκετά. Έχει αναδειχθεί η δουλειά μας και ο κόσμος έχει γνωρίσει το επάγγελμά μας .Ένας αξιόλογος άνθρωπος που έχει βοηθήσει σε αυτό είναι ο Νίκος Σαράντος.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Να έχουν αγάπη προς το επάγγελμα μας. Τα μάτια τους ανοιχτά, τα αυτιά τους σαν τα ραντάρ και το στόμα τους κλειστό!!!

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική Κουζίνα;

Είμαι φανατικός οπαδός της Ελληνικής κουζίνας. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε την Ελληνική κουζίνα όσο της αξίζει. Από την άλλη για παράδειγμα η Σουηδία το έχει καταφέρει άριστα, μια χώρα όχι τόσο πλούσια μαγειρικά όσο εμείς. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της λέσχης μας Τάσος Παπαδάκης ,ο Σωτήρης Ευαγγέλου και πολλοί άλλοι.

Καλή στιγμή στην Καριέρα σας;

Σε μια έκθεση τροφίμων στις Γούρνες Ηρακλείου, όταν είδα μια γιαγιά στα 95 χρόνια της να μαγειρεύει και να φτιάχνει Μαγγίρι.

Είναι ασφαλείς τα τρόφιμα την σημερινή εποχή;

Και βέβαια είναι ασφαλείς. Διότι περνούν πολλούς ελέγχους έως ότου φτάσουν στο τραπέζι μας.

Ποια η γνώμη σας για το γρήγορο φαγητό και τα έτοιμα προϊόντα;

Είναι προϊόντα που αρέσουν σε μια μερίδα ανθρώπων.

Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Θα πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους. Θα πρέπει όμως να βοηθήσουν και όλοι οι φορείς του κράτους. Διαθέτουμε πλούσια παραγωγή προϊόντων ,φιλοξενία ,κουλτούρα, αξιοθέατα, και τις καλύτερες γεύσεις στον κόσμο. Η Κρήτη είναι ευλογημένος τόπος , διότι είναι το εξοχικό του Θεούλη μας!

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Είμαι υπερήφανος που είμαι Κρητικός!

Η Κρητική διατροφή είναι το Α και το Ω στην μαγειρική. Κακώς αναφέρεται από πολλούς Μεσογειακή Διατροφή. Είναι Κρητική Διατροφή. Και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα προϊόντα της μάνας Γής!!!

Που οφείλετε κατά την γνώμη σας η έλλειψη μαγείρων την σημερινή εποχή αφού με τόσες σχολές κάθε χρόνο αποφοιτούν κατά χιλιάδες νέοι στο επάγγελμα;

Πολλοί διαλέγουν το επάγγελμα λίγοι μένουν. Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης η αρνητική προσέγγιση της τηλεόρασης. Και κατά δεύτερον οι δημόσιες και ιδιωτικές σχολές θα πρέπει να μην τάζουν στους νέους ότι βγαίνοντας από τις σχολές είναι Chefs.Είναι πολύ κακό να βλέπεις όλες οι σχολές να γράφουν Τεχνικός μαγειρικής τέχνης Αρχιμάγειρας!!!

Ποιοι επιφανείς μάγειροι κατά την γνώμη σας έχουν συμβάλει στην εξέλιξη της Μαγειρικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Μέγα Δημοσθενιάδη. Αναμφισβήτητα ο Τσελεμεντές, ο Αντώνης Βλαχούλης ο Νίκος Σαράντος και πολλοί άλλοι.

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα επηρεάσει το επάγγελμά μας;

Από την μια το έχει επηρεάσει αλλά από την άλλη έχει βοηθήσει.

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας η Chef να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια;

Εάν αγαπάει αυτό που κάνει η ηλικία δεν έχει καμιά σημασία.

Αγαπημένο φαγητό σας φαγητό;

Κατσικάκι με αγκινάρες αυγολέμονο.

Εκτός την μαγειρική κάποιο άλλο χόμπι;

*ΟΜΙΛΑΡΑ!!! Η παντοτινή αγάπη*
Κλείνοντας θα θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Η Μαγειρική με κρατά πάντα νέο. Εύχομαι υγεία και αγάπη σε όλο τον κόσμο.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και την συμμετοχή σας. θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας μια συνταγή σας :

Ευχαρίστως θα σας προτείνω την εξής συνταγή: Ροφός με μπάμιες και γλυκιά κολοκύθα: https://food-edu.eu/psari-rofos-me-bamies-kai-glykia-kolokytha/Πατήστε τον σύνδεσμο να διαβάσετε την συνταγή.